logo


picture CallCentrum

Pracovná doba

Po-pia 08.00 - 15.00 hod.


Zmeny v objednávke je možné hlásiť najneskôr 2 dni vopred do 11.30 hod.

Krabičková diéta až k vám domov

Labužnícky výborná diétna strava.


Domov » Vedeli ste, že ...?

Vedeli ste, že ...?

117. Nespavosť


Morské ryby obsahujú mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravý rytmus spánku a bdenia. Šťava z mrkvy a hlávkového šalátu obsahujú látky, ktoré celkovo ukľudňujú a podporujú spánok. Nespavosti nás vie zbaviť aj konzumácia zelerovej šťavy. Banány obsahujú kombináciu látok, ktoré vedia navodia spánok. Osvedčený recept je vypiť pred spánkom hrnček vlažného mlieka s medom.
zdroj: dobré rady pre domácnosť


116. tanec

Je to pohyb, ktorý baví snáď každého. Môžete sa zabaviť sama doma a len tak si zatancovať pri nejakej dynamickej pesničke z rádia, alebo si skočiť na tanečnú lekciu do fitnessu. Za 30 minút intenzívneho tanca spálite zhruba 217 kcal.

zdroj: mesačník Dieta

115. posilovňa

Možno namietnete, že zdvíhanie činiek je sklr pre mužov ako pre ženy, ale spevnené svaly slúžia aj nežnejšiemu pohlaviu. Za 30 minút posilovania spálite 252 kcal.

zdroj: mesačník Dieta

114. kolieskové korčule

Sú hravé a veselé a skvelo formujú postavu. Len čo sa objavia prvé slnečné paprsky, vyrazte von! Za 30 minút jazdy na kolieskových korčuliach spálite asi 239 kcal.

zdroj: mesačník: Dieta

113. Beh

Je to jeden z najobľúbenejších športov hneď po chôdzi. A to nie len v Česku. Ide o kardio cvičenie, ktoré môžete robiť tak vnútri ako aj vonku. Pokiaľ si so sebou vezmete napr. obruč, môžete si pekne zoštíhliť pás. Za 30 minút behu spálite tak zhruba 319 kcal.

zdroj: mesačník Dieta

112. tenis

Tomuto bielemu športu sa tiž hovorí kráľovský. Dávno už ale neplatí, že strohá voľba bieleho oblečenia je to jediné riešenie. Naopak, farieb sa báť nemusíte. Za 30minút hry spálite približne 280 kcal.

zdroj: mesačník: Dieta

111. pilates

Skvelý pohyb pokiaľ chcete formovať telo a vyrysovať krivky. Obľúbili si ho aj mnohé hollywoodské hviezdy, ktoré sa mu oddávajú denne pod dohľadom svojich svojich trénerov. Za 30 minút spálite asi 120 kcal.

zdroj: mesačník Dieta

110. jóga

Vďaka nej si nielen dobijete enrgiu, ale tiež zrelaxujete celé telo. Zbaví Vás stresu a pretiahnete si všetky svaly v tele. Za 30 minút cvičenia spálite zhruba 105 kcal.

zdroj: mesačník Dieta

109. skákanie cez švihadlo

Detská zábavná hra sa v dopselosti premení na úžasný aeróbny pohyb, pri ktorom budete skvelo spaľovať. Za 30 minút skákania spálite asi 344kcal.

zdroj: mesačník Dieta

108. vedeli ste, že

až 60% Európanov sa domnieva, že tuky majú v strave tvoriť menej ako 15% doporučenej dennej dávky energie. Tuky by však mali dosahovať až 30% doporučenej dennej dávky energie.

zdroj: mesačník Dieta

107. Kôpor

Bylina sa používa predovšetkým ako dochucovadlo k rybám a k varenému mäsu, ale aj surovej zelenine, či do mliečnych omáčok a polievok, nátierok a šalátov. Kôprová vňať je dôležitou súčasťou tak bylinkového octu, ako aj nálevu na nakladané uhroky, kapustu a cibuľu. Pri vytváraní zimných zásob, konzervujeme nakrájané listy do soli, či do octového nálevu. Liečivé účinky: Kôprový čaj pôsobí upokojujúco pri zažívacích problémoch a nadúvaní. Vďaka svojim močopudným vlastnostiam je doporučovaný pri obličkových ochoreniach. Kôpor podporuje tvorbu mlieka u kojacich matiek, podporuje tvorbu žalúdočných štiav, tíši kašeľ, pomáha pri nespavosti. Semienka kôpru obsahujú vitamín C, A, ďalej silicu, vápnik, fosfor a mnoho ďalších minerálnych látok. Kúpeľ s kôprovými semienkami posilňuje nechty. Žuvanie kôprových semienok spôsobuje sladší dych.

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kopr_vonn%C3%BD

106. hovädzí burger

Hovädzie mäso si kvôli obsahu mastných kyselín a cholesterolu vyslúžilo zlú povesť. Horšiu, ako si v skutočnosti zaslúži. Strava obsahujúca chudé červené mäso môže viesť k zníženiu zlého cholesterolu. Naviac podporuje vstrebávanie zdravých omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Pokiaľ chcete podporiť tvorbu svalov a chudnutie, dajte si hovädzie mäso na tanier trikrát týždenne. Je nabité i železom, ktoré dopraví kyslík priamo do svalov. Môžete si dať i burger, ale nedávajte si k nemu hranolky a tatársku omáčku. Radšej si ho pripravte doma, kde viete, čo do neho dávate.

zdroj: mesačník Dieta

105. káva

Jej nadmerná konzumácia Vám neprospeje ani vzhľadom na postavu (odvodňuje), ani vzhľadom na Vaše zdravie (neprospieva srdcu). Napriek tomu si jednu denne dať môžte (ideálne preso bez mlieka a cukru). Podľa nedávnej austrálske štúdie práve káva dokáže organizmus donútiť k tomu, aby počas cvičenia spaľoval tukové zásoby. Odborníci naviac tvrdia, že pitie kávy vedie k trikrát dlhšej výdrži počas športového výkonu. Kofeín má i vlastnosti, ktoré sa blížia k anestetikám. Tlmí pocit bolesti a únavy, čo znamená lepší výkon.

zdroj: mesačník Dieta

104. čokoláda

Pri chudnutí si doprajte 1-2 kocky dopoludnia, keď je Váš metabolizmus najrýchlejší. A nezabudnite si vybrať tú najkvalitnejšiu, s vyšším obsahom kakaa, horkú, lebo má nízky glykemický index a zjete jej ďaleko menej než bielej, či mliečnej. Čokoláda je tiež skvelým zdrojom horčíka, ktorý pomáha pri migréne a depresii. Čokoláda sa tiež môže pochváliť 20x vyšším obsahom antioxidantov než čaj.

zdroj: mesačník Dieta

103. Biela bageta

Keď si ju dáte pred cvičením, Vaše telo získanú energiu nepremení v tuk, ale použije ju na športové výkony. Budete tak mať aj väčšiu výdrž! Biele pečivo nie je tabu ani po návrate z telovične. Naopak 20 minút po fyzickej námahe si dajte rožok s vareným vajíčkom. Získate ten správny mix sacharidov a proteínov.

zdroj: mesačník Dieta

102. izraelská štúdia

ukázala, že chudnúci doborvoľníci zo skupinky, ktorá zahajovala svoj deň porciou čokoládovej torty, boli pri chudnutí úspešnejší než ostatní.

zdroj: mesačník Dieta

101. konope

Semienka podporujú imunitný systém, prospievajú pokožke, pomáhajú pri žlčových kameňoch, pri problémoch s obličkami a bolestivej menštruácii. A neobsahujú THC, takže Vám neovplyvnia myseľ.

zdroj: mesačník Svět ženy

100. MAk

Semienka majú vysoký obsah vápnika, takže pomáhajú pri prevencii osteoporózy. Pôsobia priaznivo na dýchacie cesty, tlmia bolesť a dobre sa po nich spí.

zdroj: mesačník Svět ženy

99. Ľan

Semienka pôsobia protizápalovo, zlepšujú náladu, povzbudzujú, ale tiež upravujú hladinu cholesterolu.

zdroj: mesačník Svět ženy

98. Láskavec

Semienka poznáte možno tiež pod názvom amarant - bezlepková "plodina 3. tisícročia". Je vhodná pri redukčnej diéte, upravuje metabolizmus tukov a znižuje cholesterol, prospieva alergikom.

zdroj: mesačník Svět ženy

97. slnečnica

Semienka pôsobia ako prírodné antidepresívum, celkovo posilňujú nervový systém, komplexne podporujú činnosť mozgu, znižujú hladinu cholesterolu, zlepšujú spánok.

zdroj: mesačník Svět ženy

96. Sezam

Semienka posilňujú kardiovaskulárny a imunitný systém, ukľudňujú, používajú sa pri neurologických a gynekologických problémoch, zvlhčujú sliznice, zlepšujú kvalitu vlasov a nechtov.

zdroj: mesačník Svět ženy

95. Semienka tekvice

Semienka znižujú cholesterol i krvný tlak, pôsobia protistreosovo, spomaľujú hormonálne starnutie, pomáhajú pri zápaloch močových ciest, užívajú sa proti parazitom, prospievajú pokožke.

zdroj: mesačník Svět ženy

94. Cestoviny

Keď si pripravujete cestoviny, mali by ste myslieť na to, že ich nejete samotné. Pridáva sa k nim napr. olivový olej, cesnak, paradajky, mäso, dochucujú sa syrom... A ich kalorická hodnota tak rastie do závratných čísel. Zrazu máte na tenieri 2000kJ / 476kcal a ani nemrknete. Dajte si polovičnú porciu! Cestoviny sa hodia skôr na obed ako na večeru. V 100g varených cestovín sa nachádza skoro 24g sacharidov, ktoré môžu byť na noc zbytočne vysokým energetickým príjmom. Myslite pri tom taktiež na ich prípravu. Ideálnou voľbou je spôsob al dente. Pointou je hodnota glykemického indexu. Čím je nižší, tým menej sa dráždi hladinu cukru v krvi a človek sa cíti dlhšie nasýtený. Kratšiu úpravu cestovín možno oznámkovať GI 45, naopak dlhšie prevarenie sa už pohybuje v hodnotách od GI 55. Rezance a ravioly sú na tom najhošie. Ich GI je 70.

zdroj: mesačník Dieta

93. zmrzlina

Táto dobrota sa konzumuje počas celého roka. Medzi najobľúbenejšie druhy zmrzliny patrí klasická smotanová. Už len názov hovorí o tom, že je tučná, a čo viac - obsahuje i cukor. V jednom bežnom kopčeku teda nájdete celých 10g tuku a celých 6g sacharidov. Zmrzlina je mliečny výrobok, do ktorého sa pridáva smotana, mlieko, cukor, vajce a celá kopa prísad, ako sú napr. vanilka, čokoláda alebo ovocie. Aby ste sa v nich lepšie vyznali, zapamätajte si, že tie najtučnejšie sú smotanové (min. 8% mliečneho tuku), potom v rebríčku nasledujú zmrzliny s rastlinným tukom (min. 5%) a tretie v poradí sú mliečne (min. 2% mliečneho tuku). Zmrzliny vodové, ovocné (min. 10% ovocnej zložky) obsahovať tuk nesmú, pozor však na ich obsah cukru! Sledujte informácie uvedené na obale, pokiaľ je cukor na prvom mieste, je ho tam viac ako čohokoľvek iného.

zdroj: mesačník Dieta

92. CHipsy

V klasickej 50g porcii, ktorú sú ľudia schopní zjesť pri televízii, sa skrýva 13,5g tuku, čo je vlastne takmer 1/3 doporučeného denného príjmu. Zjedzte radšej 20g variantu! Chipsy sa vyrábajú zo smažených plátkov zemiakov. A práve kvôli spôsobu prípravy obsahujú až 40% tuku, obvykle rastlinného oleja, a tiež soľ, prípadne nejaké dochucovadlá. Podľa štúdie vypracovanej chemickým a mikrobiologickým laboratóriom Bureau Veritas môžu "čipsy" obsahovať rakovinotvornú látku a akrylamid. Dieťa s hmotnosťou 30kg by teda denne nemalo zjesť viac ako 30 mikrogramov tejto látky, čo môže presiahnuť už 18 lupienkov! Riešením môže byť príprava čipsov doma v trúbe na sucho alebo v teplovzdušnej fritéze.

zdroj: mesačník Dieta

91. brokolica

Výrazne ochraňuje ľudský orhanizmus proti voľným radikálom, toxickým a rakovinotvorným bunkám. Brokolica obsahuje viac vitamínu C ako citrusové plody. Obsahuje vitamíny E, B1, B2. Je bohatá na betakarotén a kyselinu listovú, z minerálnych látok na draslík, vápnik, fosfor a síru. Dve až tri porcie od 350 do 400g týždenne úplne postačia, pretože väčšie množstvo brokolice môže spomaliť vstrebávanie jódu.

zdroj: Antonia Mačingová - Najezte se do štíhlosti - zhubněte jednou provždy

90. chilli paprička

v sebe ukrýva aktívnu zložku kapsaicín, ktorá zvyšuje prekrvenie a telesnú teplotu. O papričkách sa tiež hovorí, že môžu pôsobiť ako urýchľovač metabolizmu, a tým i pomáhajú chodnúť.

zdroj: mesačník Dieta

89. Zázvor

je možné popísať ako univerzálny liek. Podáva sa na podráždený žalúdok, odstraňuje nevoľnosť, podporuje trávenie a posilňuje imunitu. Má vplyv na prekrvenie, a tak dokáže prehriať organizmus.

zdroj: mesačník Dieta

88. tekvicové semiačka

obsahujú veľké množstvo aminokyseliny tryptofan, ktorá sa podieľa na premene na melatonín - hormón spánku. Semienka tak pôsobia nielen na nespavosť, ale tiež proti úzkosti.

zdroj: mesačník Dieta

87. Mrkva

je plná karotenoidov, ktoré hrajú dôležitú rolu v prevencii rakoviny. Ak ju spracujete tepelne a s troškou tuku, zvýši sa biologická dostupnosť niektorých živín, predovšetkým vitamínu A.

zdroj: mesačník Dieta

86. Vitamín D

Polovica žien nad 45 rokov je na tom s vitamínom D zle. Cez 15% žin má nedostatočný príjem déčka hlavne v zime a na jar. Vitamín D totiž v našom tele vzniká hlavne pod slnečnými lúčmi. Jeho nedostatok môže viesť ku vzniku osteoporózy, depresie, či rakoviny hrubého čreva. Dve porcie tučnej ryby (ako je losos) týždenne sú najlepšou prevenciou. V tomto prípade sú doborou voľbou i potravinové doplnky. Tehotné ženy by potom mali prijať 10 mikrogramov denne.

zdroj: mesačník Dieta

85. Vitamín B2

Praskajú Vám kútiky úst? Čudne Vás svrbia oči? Potom patríte medzi viac než 10% žien, ktoré svojmu telu nedodávajú dostatok vitamínu B2. Ten je nutný i pre zdravie Vašej pleti, svalo, očí a nervov. Naviac prispieva k vstrebávaniu ďalších živín a vitamínov. Bez dostatočného prísunu tohto vitamínu môže dôjsť i ku vzniku chudokrvnosti. Stačia dva poháre mlieka denne a dosiahnete doporučenú dávku B2. Sú tu aj ďalšie doporučené zdroje - napríklad vajce, mäso, syry alebo mandle. Alebo siahnite po cereáliách so zvýšeným obsahom vitamínov.

zdroj: mesačník Dieta

84. Jód

Jedna z dvanástich žien neprijíma dostatok jódu. To je minerál, ktorý napomáha fungovaniu štítnej žľazy. Medzi symptómy jeho nedostatku patrí únava a priberanie na váhe. Najzávažnejší je jeho deficit u tehotných žien, môže totiž negatívne ovplyvniť vývoj mozgu plodu. Podľa štatistiky jeho nedostatkom často trpia dospievajúce dievčatá. Mliečne výrobky, vajcia a rybie mäso, to sú kľúčové potraviny s obsahom jódu. Ale s konzumáciou surovej brokolice alebo kapusty to nepreháňajte. Keď sú tieto druhy zeleniny tepelne neupravené, obsahjú látky zvané goitrogény, ktoré obmedzujú fungovanie štítnej žľazy.

zdroj: mesačník Dieta

83. Železo

Viac než pätina žien neprijíma v strave dostatočné množstvo tohto dôležitého minerálu, ktorý je súčasťou krvného hemoglobínu. Výsledok? Chudokrvnosť, únava, bledá pleť a zlá koncentrácia. Napumpovať si do tela dostatok železa je dôležité obzvlášť behom menštruácie a pri tehotenstve. Vaše telo najlepšie využije železo, ktoré načerpáte z červeného mäsa. V závese za ním sú ďalšie zdroje - kešu oriešky, vajce alebo strukoviny. Jedlo zapíjajte pokiaľ je možné riedeným pomarančovým džúsom s vitamínom C. Práve Céčko totiž prispieva k vstrebávaniu železa do organizmu.

zdroj: mesačník Dieta

82. Draslík

Cez 20% žien neprijíma vo svojej strave dostatok draslíku. A pritom je tento minerál nepostrádateľný pre fungovanie všetkých buniek v tele! Jeho nedostatok môže prispieť ku vzniku vysokého tlaku, bolesti svalov alebo ochorení srdca. Doplňte svoj jedálniček dostatkom ovocia, zeleniny, orechov i semienok. S pribúdajúcim vekom voľte radšej prírodné zdroje než potravinové doplnky. Odbúranie prebytočného draslíku je totiž pre vaše obličky náročné.

zdroj: mesačník Dieta

81. Selén

Chýbajúci selém môže mať na svedomí oslabenie imunitného systému, alebo dokonca zvýšenie rizika rakoviny. Tomuto riziku je vinou jeho nedostatku vystavená celá polovica žien, čo prevedené do praxe znamená, že ich denný príjem tejto minerálnej látky a dôležitého antioxidantu je pod hranicou 40 mikrogramov. Zobnite si niekoľko paraorechov denne. Alebo vsaďťe na tuniaka v konzerve. Medzi potravinovými doplnkami potom vyberajte preparáty, vďaka ktorým nepresiahnete denný príjem 350 mikrogramovdenne, takže sa radšej opäť poraďťe s lekárom či lekárnikom.

zdroj: mesačník Dieta

80. horčík

Nedostatkom tohto minerálu trpí zhruba jedna z desiatich žien v produktívnom veku. Jedným zo základných príznakov jeho absencie sú svalové kŕče. Horčík je totiž kľúčovým minerálom pre zdravie svalov a kostí a v neposlednom rade i pre srdce. Nedostatok horčíku môže byť naviac spojený s vysokým krvným tlakom a cukrovkou. Horčík je obsiahnutý v celozrnnom pečive a cereáliách, listovej zelenine, zemiakoch, v jadrách orechov a v plodoch mora.

zdroj: mesačník Dieta

79. kravské mlieko verzus sójové mlieko

Ich chuť i zloženie sa líšia. Kravské mlieko je produktom mliečnych žliaz tura domáceho, obsahuje mnoho minerálnych látok, predovšetkým vápnik, vitamíny a mliečny cukor. Sójové mlieko, vyrábané zo sójových bôbov, môže byť vhodnou náhradou pre ľudí s intolerancoiu laktózy. Je zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok. Pohár kravského mlieka má 500kJ/ 120 kcal, pohár sójového nápoja 400kJ/ 96kcal.

zdroj: mesačník Dieta

78. zelená paprika verzus červená paprika

Obe sa používajú tak v studenej ako aj v teplej kuchyni, určitý rozdiel ale medzi nimi predsa len je. Zelené papriky sa pri zbere nenechávajú úplne dozrieť a majú tuhšiu šupku. Červené papriky sú omnoho sladšie, obsahujú viac vitamínu C, železa, beta-karotén a bioflavonoidy, ktoré sú silnými antioxidantmi. Zaujímavé tiež je, že majú odlišnú kalorickú hodnotu - 100g zelenej papriky má 65kJ/ 16kcal a červenej dokonca 121kJ/ 29kcal.

zdroj: mesačník Dieta

77. biely cukor verzus hnedý cukor

Kalorická hodnota bieleho i hnedého cukru je rovnaká, v 6g nájdete 101kJ/24kcal. Líši sa ale ich farba, zloženie, technológia a surovina, z ktorej sa vyrábajú. Biely cukor pochádza z cukrovej repy, chemicky sa upravuje a bieli. Obsahuje 99,5% sacharózy, zvyšok tvorí voda. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, ktorá sa naseká, lisuje a prefiltruje do hustého sirupu. Kryštalizáciou sa potom mení v cukor, ktorý si zachováva vitamíny, minerálne látky, enzýmy a vlákninu.

zdroj: mesačník Dieta

76. biely chlieb verzus tmavý chlieb

Rozdiel je hlavne v tom, čo obsahujú. Svetlý chlieb obsahuje bielu, obvykle pšeničnú múku vyrobenú mletím vnútorných zŕn a otrúb, ktoré sú chudobnejšie o zdraviu prospešné látky. Tmavý chlieb sa vyrába z celozrnnej múky, ktorá si zachováva väčšinu pôvodných živín, ako sú vláknina, bielkoviny, tuky, železo, vápnik, vitamín B a E. Taktiež sa líši ich kalorická hodnota. Plátok svetlého toastového chleba s hmotnosťou 20g má 235kJ/ 56kcal a tmavého potom 218kJ/ 52kcal.

zdroj: mesačník Dieta

75. diétna cola verzus cola

Rozoznáte ch až podľa chuti. Diétna cola má tzv. kovovú pachuť, ktorá je typicka pre kombináciu umelých sladidiel. Je vhodná pre diabetikov, pijú ju však i ľudia, ktorí si strážia príjem kalórií. Neznamená to ale, že tento nápoj by mal byť súčasťou bežného pitného režimu. Normálna cola obsahuje cukor, ktorý je omnoho kalorickejší a môže sa tiež podieľať na tvorbe zubného kazu. A koľko má energie? 250 ml coly light v sebe skrýva 2kJ/0kcal a coly 450kJ/108kcal.

zdroj: mesačník Dieta

74. s pribudájúcimi kilami

klesá fyzická výkonnosť, psychická pohoda, objavujú sa ochorenia ako neplodnosť, vysoký tlak, cukrovka, srdcovo-cievne alebo nádorové ochorenia.

zdroj: mesačník Dieta

73. kofeín

v podobe kávy má pre naše telo a kožu skôr negatívne účinky, aplikovaný zvonku však patrí medzi najúčinnejšie ingrediencie v boji proti tukovým vankúšikom a celulitíde. Je najčastejšie používanou látkou na zpevnenie pokožky. Samotný kofeín dokáže telo odvodniť, a keď koža obsahuje menej vody, pôsobí pevnejším dojmom. Ďalšie látky s podobným efektom sú morské riasy, brečtan a škorica, ktoré spolu s antioxidantami a rôznymi minerálmi zlepšujú prekrvenie tkanív, odvod nahromadených tekutín a odpadových látok a spolu so spevnením kože prinášajú i výraznú redukciu celulitídy.

zdroj: mesačník Dieta

72. cukrovkou

trpí v ČR podľa štatistík až 855 000 ľudí. Liečba tak vštát yjde na 25 miliárd korún. Prevenciou i účinnou pomocou pri diabete 2. typu je pritom len zdarvý životný štýl.

zdroj: mesačník Dieta

71. až 30% ľudí chudne tak,

že si kontroluje kalorickú hodnotu svojho jedálničku.

zdroj: mesačník Dieta

70. OLivy

Vyrába sa z nich veľmi kvalitný olivový olej a taktiež sa používajú v rôznych jedlách. Kvalitu olív a olivového oleja si vážili už starí Gréci. Olivy majú podľa vedcov veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Vďaka svojim detoxikačným účinkom hrajú veľkú rolu v boji proti starnutiu, civilizačným a srdcovým chorobám, pomocou olivového oleja je tiež možné pomocť si pri liečbe mnohých kožných ochorení. Olivy taktiež zlepšujú trávenie a chuť do jedla. Niekoľko olív pred hlavným jedlom pomôže zvýšiť hladinu žalúdočných štiav a tak zrýchliť trvávenie.

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Oliva

69.

Jedlu trvá asi 7 sekúnd než sa dostane z úst do žalúdka.

zdroj: http://www.humanbody.cz/did-you-know.php

68. prevádzka počas vianoc

Posledné menu od pobočky Bratislava v tomto roku Vám privezieme 21.12.2012. Táto pobočka v novom roku rozvoz začína 3.1.2013. Pobočky Žilina a Martin končia 14.12.2012 a s rozvozom začínajú 7.1.2013. Prajeme Vám príjemné Vianoce.

Pozn.: Počas dovolenky nie je možné vykonávať v objednávkach zmeny. Ďakujeme za porozumenie.

 

67. Svařák

Že "svařené víno" pekne zahreje, nie je žiadna novinka. že ale má skutočné zdravotné účinky, to už zase také známe nie je. A ako sa vôbec taký správny "svařák" pripravuje? Najskôr sa však pozrime ako kvalitné víno prospieva zdraviu. A potom si môžeme povedať ako postupovať aby ten náš "svařáčik" bol presne taký, ako má byť. Pre nápoj zvaný "svařené víno" používame najčastejšie červené víno, pričom na odrode a klasifikácii v tomto prípade príliš nezáleží. Červené víno - či už "svařené" alebo "surové" - má mnoho prospešných účinkov, ktoré sú všeobecne známe: čistí cievy, je prevenciou chudokrvnosti, zlepšuje trávenie, pomáha pri chudnutí. Menej známe už ale je, že červené víno je veľmi prospešné taktiež v chrípkovom období. Má totiž tzv. antivirálne a antibakteriálne účinky, t.z., že ničí baktérie (a teda i streptokoky, pôvodcov angíny) a vírusy (pôvodcov chrípky, nádchy a iných hlavne sezónnych viróz). Že alkohol v tele oslabuje imunitný systém? Niektorý možno, ale pri víne sa žiadne podobné účinky nepreukázali. Naopak, vďaka obsahu trieslovín je funkcia imutnitného systému priamo podporovaná. Posledné výskumy ukazujú, že vínom sa dá preventívne chrániť pred vírusovým ochorením - chrípkou. To sú dobré správy, však?

A teraz ešte ten recept na správne pripravený "svařák": Potrebujete červené víno, samozrejme ;-). Taktiež korenie, ktoré sa do vareného vína pridáva, ako napr. klinček, škoricu, citrňonovú kôru (tá ale nie je nevyhnutná - pokiaľ nechcete, nemusí byť). A teraz dáme variť vodu. Áno, vidíte správne, VODU. Vždy použijte približne desatinu objemu vína. Keď sa teda chystáte pripraviť "svařák" zo "sedmičky" vína, teda fľaše s objemom 0,75l, použijte pol až jeden deciliter vody. Do vody vložte korenie, povedzme dva dvojcentimetrové kúsky škoricovej kôry, 6-8 klinčekov, prípadne trošku už zmienenj citrónovej kôry. Keď túto zmes dôkladne povaríte, získate zlatavú vonnú esenciu. Do nej nalejte pripravené víno, dôkladne ho oslaďte a NAVARTE!!! Je potrebné túto voňavú liečivú pochúťku iba torchu zahriať, maximálne však do 80°C. To je teplota, pri ktorej by Vám z vína začal nenávratne miznúť alkohol. A to by bola určite škoda! Lekári, lekárnici i hygienici v týchto dňoch bijú na poplach, že chrípkové obdobie je tu, a že je potrebné podporiť vlastnú imunitu. A majú pravdu. Dajte na nich a podporte svoju imunitu! Najlepšie lahodným svařáčkom ;-D.

autor: Eva Musilová

66. Šampióny

Nie sú len vynikajúcou pochúťkou, ale taktiež predstavujú liečebný prostriedok. Hoci to málokto vie, šampióny sú účinnou protilátkou proti civilizačnej chorobe zvanej alergia. Šampióny nájdu uplatnenie i pri zmiernení prejavov lupienky alebo pri liečbe atopického ekzému. Pokiaľ chcete vyskúšať na vlastnej koži účinky šampiónov proti týmto ochoreniam, stačí keď budete konzumovať plodnice. Šampióny tiež obsahujú vysoké percento vitamínu B1 a B2, draslíku, fosforu, železa a kyseliny listovej.

zdroj:http://www.prokrasnetelo.cz/clanky/zampiony-trochu-jinak/

65. Syr Brie

Brie je jedným z mnoho francúzskych "syrových kráľov". Dnes je jedným z najčastejšie napodobňovaných syrov na svete. Pravé syry Brie sú iba syry Brie de Maux a Brie de Melun. Brie de Maux má bielu, miestami len veľmi ľahko béžovú kôru. Cesto má lesklú slamovú farbu. Keď syr dosiahne vrchol, môže sa cesto vyduť, ale neroztečie sa. Syr by mal mať prírodnú arómu a voňať ľahko po pražených orieškoch. Oproti tomuto syru má Brie de Melun menšiu a tmavšiu kôru. Jeho cesto má zlatavú farbu a aróma i chuť sú omnoho výraznejšie. Pre dobrú večeru ich doplňte bagetou a nakladanou zeleninou, pri posedení s priateľmi ho možno ponúknuť so suchármi a hroznovým vínom. Syr Brie je tiež vhodný na varenie. Keď odstránite belavú kôru, cesto sa ľahko rozpustí a je ho tak možné použiť do syrových polievok a omáčok. Kúsky syra je tiež možné obaliť a osmažiť ako rezeň.

Stručná charakteristika syru Brie: vyrába sa z pasterizovaného ale i nepasterizovaného kravského mlieka, doba zrenia: 3-5 týždňov (farmárske syry 4-40 týždňov), obsah tuku 45 až 60% tuku v sušine.

zdroj: http://www.cheesykladno.cz/zajimavosti-o-syrech/brie/

64. Brokolica

Je významným zdrojom horčíka, čo je minerál potrebný pre činnosť svalov, srdca, pre prenos nervových vzruchov, pre tvorbu hormónov. Vysoký podiel vlákniny v brokolici pomáha proti ochabnutiu čriev, posilňuje vrstvu epitelu sliznice a čriev, a tým preventívne pôsobí proti vážnym črevných ochoreniam vrátane rakoviny. Všeobecne pre populáciu je významné, že v brokolici podstatný obsah vitamínu C bráni ochoreniam z nachladnutia, aby nás premohli v jarnom, či jesennom období. Mimoriadne vysoký obsah draslíka pôsobí pozitívne na odvodňovanie a znižovanie krvného tlaku. Brokolica tak uľahčuje srdcu a krvnému obehu všetkých, ktorí trpia dôsledkami nedostatku pohybu. Brokolica zrejme stimuluje v organizme vyššiu produkciu proteínu thioredoxínu, ktorý chráni bunky srdcového svalu. Ďalšia štúdia preukázala, že konzumácia brokolice je spojená so znížením rizika úmrtia na ochorenia srdca a ciev u žian po menopauze. Brokolica má zrejme pozitívny vplyv na zníženie rizika zhubnej rakoviny prostaty. Aj keď preventívny účinok brokolice na zhubný nádor prostaty nie je ešte spoľahlivo dokazáný, určite nikomu neuškodí ak bude tejto zeleniny konzumovať viac ako doposiaľ.

zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/brokolice-je-prospesna-pro-zdravi.htm

63. Chren

Je studnicou mnohých prospešných vitamínov, stopových prvkov a látok. Obsahuje veľké množstvo betakaroténu - provitamínu vitamínu A, ktorý je nazstupiteľný pre zdravý zrak, kožu, obnovu slizníc a je prevenciou pred niektorými typmi rakovinového bujnenia. Betakarotén a zinok sú ideálnou kombináciou nielen pre zdravie ale aj pre krásu - zdravé a lesklé vlasy, čistú a pružnú pleť, a pevné nechty. Ďalšími vysoko zastúpenými vitamínmi sú vitamín E a C a vitamíny skupiny B, ako tiamín (vitamín B1), riboflavín (vitamín B2), pyridoxín (vitamín B6), biotín (H) a niacín (B3), kyselina pantotenová (B5) a veľké množstvo kyeliny listovej (B9), ktorá je dôležitá pre hormonálne procesy v tele, obnovu a omladzovanie buniek a tvorbu krvi, ale aj pre našu mentálnu kondíciu, zdravý spánok, schopnosť sústredenia, pamäť a pevné nervy. Zo stopových prvkov je v chrene hojne zastúpený draslík a zinok, ďalej fosfor, železo, jód a sodík. V niektorých krajinách je chren mnoho generáciami považovaný za účinné prirodné tonikum a afrodiziakum. Bez pochýb je jedným z druhov zeleniny, ktoré môžme nazvať elixírom mladosti. Má stimulačný účinok na tvorbu krvi, pomáha nám udržiavať zdravý cievny systém a silné srdce a zlepšuje zásobovanie mozgu a iných orgánov kyslíkom. Značný obsah vlákniny je prospešný nášmu tráveniu, na ktoré má kladný vplyv v prípade tzv. ochabnutosti čriev. Chren taktiež podporuje čistenie organizmu, pôsobí močopudne a pomáha telo zbavovať usadených škodlivín. Jeho účinky ocenia i ľudia trpiaci kožnými ochoreniami, ekzémom, akné, cukrovkou a inými problémami spojenými s látkovou výmenou.

zdroj:http://www.fiftyfifty.cz/Chrest-je-prirodnim-elixirem-mladi-8454566.php

62. Banán

Banány obsahujú vysoké hodnoty draslíku - prvku, ktorý reguluje a usmerňuje zadržiavanie vody v tele, podporuje odvodňovanie. To sa nám náramne hodí, hlavne pokiaľ patríme medzi tých, ktorí si radi a výdatne prisoľujú pokrmy. Sodík naopak vodu zadržuje, pokiaľ ho máme v tele príliš, hrozí nám nadmerné zadržiavanie vody, trpíme opuchmi, pocitmi ťažkosti končatín, nadváhou, dokonca sa nám môže i zvyšovať krvný tlak. Draslík takúto neplechu rýchlo naprví, stimuluje vylučovanie vody z tela a pôsobí ako prevencia a liek vyššie spomenutých zdravotných problémov. Zároveň je taktiež veľmi dôležitý pre správnu funkciu a zdravie našich svalov, nervov a tkanív. Ďalšími minerálmi sú horčík, vápnik, železo, fosfor a zinok, pre naše mentálne zdravie nemenej dôležité. Banány sú pomerne bohatým zdrojom vitamínu A, niektorých vitamínov skupiny B a taktiež vitamínu C. S prihliadnutím k ich sýtosti a obsahovaným biologickýy aktívnym látkám sú teda výbornými a zdravými raňajkami a svačinou kedykoľvek v priebu dňa. Dodajú nám nielen energiu, ale i látky nepostrádateľné pre telo. Množstvo prírodného cukru sa rýchlo uvoľňuje do nášho krvného obehu a takmer okamžite zdvíha našu výkonnosť a schopnosť sústredenia. To dobre vedia všetci športovci, čerstvé i sušené banány sú pre nich veľmi často rýchlym zdrojom energie a stimulátorom výkonnosti. Je výbornou diétou pri tráviacich problémoch, ako sú žalúdočné ťažkosti, narušená sliznica v oblasti tráviaceho traktu (vredy) a hnačky.

zdroj: http://www.fiftyfifty.cz/Banany-potrebujete-byt-zdravi-a-rychli-8492502.php

61. Baklažán, alebo lilek

Je zelenina, ktorá je bohatým zdrojom vitamínov i minerálov, obsahuje málo kalórií, pomáha znižovať cholesterol a je považovaný za afrodiziakum. Vzhľadom kveľkému množstvu karoténu sú baklažány výdatným zdrojom provitamínu A. Okrem toho osahujú i množstvo ďalších dôležitých vitamínov, napríklad: B3 známy ako vitamín PP, ktorý je nutný pre tvorbu hormónov estrogénu, progesterónu, testosterónu, kozrtizónu a ďalších. Ďalej je v baklažáne vitamín B6 (pyridoxín), ktorý je nevyhnutný pre dobrú funkciu imunitného systému, vitamíny B5 a B9 a malé množstvo vitamínu C. Je taktiež výborným zdrojom draslíka, v tomto smere predbieha i kapustu, cibuľu, mrkvu a šalát. Obsahuje aj množstvo ďalších minerálov a prvkov, napríklad: železo, horčík, zinok a mangán. V baklažánoch je okolo 90% vody, aj preto sú vynikajúcou súčasťou diéty a chudnutia. 100g baklažánu má iba 35 kcal. Baklažán výrazne znižuje obsah cholesterolu v krvi.

Baklažány sa podobne ako paradajky konzumujú i so semienkami a šupkou, ktorá je tenka aje pod ňou najviac vitamínov a rutínu, teda látky, ktorá spevňuje cievy. Preto sa baklažány pri kuchynskej úprave nelúpu. Na rozdiel od paradajok však baklažán nemožno konzumovať surový. Za to upravovať ho možno najrôznejšími spôsobmi. je možné ho variť, dusiť, zapeklať, či grilovať.

zdroj: http://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-lilek-prospiva-zdravi/

60. Tvaroh

Má málo kalórií, v light podobe je takmer bez tuku, a napriek tomu prináša organizmu pre zdravie dôležité bielkoviny. V kombinácii s čerstvým ovocím či zeleninou dodá telu i potrebnú vlákninu. Pokiaľ ide o energetický prísun, tvaroh je takmer bezkonkurenčný. Pre porovnanie: Netučný tvaroh (tzv. zelený) má v 100g iba 290kJ. Ale ani u ostatných druhov to s joulami nie je žiadna katastrofa. Jemný polotučný (mordý) ich má v 100g 456, tvrdý (na strúhanie) 538 a tučný (červený) 700. "Avšak odtučnením zmiznú z tvarohu niektoré vitamíny rozpustné v tuku, napríklad Áčko, ktoré je potom potrebné doplniť inou formou. Okrem toho sú plnšie tvarohy i chutnejšie, lebo ako je známe, tuk nesie chuť. To však ani zďaleka nie sú všetky pozitíva tvarohu. Biologická hodnota jeho mliečnych bielkovín patrí medzi vôbec najvyššie, nakoľko sa radia medzi tzv. plnohodnotné To znamená, že obsahujú vyváženú zmes všetkých aminokyselín - tak ako ich ľudské telo potrebuje. V tvarohu sa koncentruje hlavne kaseín, ktorý významne ovplyvňuje rastovú aktivitu človeka a má ochrannú funkciu pre pečeňové bunky. Ľahká stráviteľnosť mliečnych bielkovín má dobrý vplyv tiež na činnosť spojenú s duševnou námahou. Ich nedostatok vedie k ochabnutiu výkonnosti a napätiu. Práve bielkoviny sú dôležité i pre kvalitnú činnosť mozgu v starobe."

zdroj: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/109695-tvaroh-je-vyhodny-nejen-pro-redukcni-dietu.html

59. Vláknina

je to látka našim tráviacim systémom nestráviteľná. Ale tým pádom má veľký význam pre črevné procesy. Urýchľuje postup tráveniny tráviacim traktom. Obzvlášť pri konzumácii veľkého množstva mäsa.

 

58. Tuky

Slúžia telu ako zásobáreň energie. Problém je však v tom, že tieto zásoby telo využíva (spaľuje) jedine pri aeróbnom zaťažení organizmu. To znamená pri telesnej aktivite prebiehajúcej najmenej 20 minúť pri tepovej frekvencii 60% až 75% maximálnej tepovej frekvencie jedinca (cca 120 až 145 tepov za minútu). Nadbytok tukov v strave vedie k ich ukladaniu. Ale pozor! Naopak nedostatok tukov bráni dôležitým funkciám organizmu! Ako teda tento problém vyriešiť? Nezostáva nič iného než zvoliť pre ich príjem vhodnejšie zdroje!

Nevhodné zdroje tukov: živočíšne tuky - sadlo, skrytý tuk v mäse, vaječný žĺtok, tučné syry, tučné tvarohy, tučné mlieko, smotana, ale i kokosový a palmový olej a i..

Vhodné zdroje tukov: predovšetkým rastlinné tuky - panenský olivový olej, vlašské orechy, repkový olej, olej z pupalky, atď..

 

57. sacharidy (cukry)

Slúžia ako zdroj energie. Pri nedostatku sacharidov v strave dochádza k premene svalovej bielkoviny na energiu, ktorú telo potrebuje, a to je pre nás nežiaduce. Veľký nedostatok sacharidov spôsobuje spomalené spaľovanie tukov. Nežiaduci je však aj nadbytok sacharidov. To spôsobí, že sa nevyužité sacharidy v tele uložia ako tuk! Cieľom je teda dosiahnuť vyvážený obsah sacharidov v jedle. Sacharidy delíme na:

Jednoduché sacharidy (cukry): Nevhodný zdroj energie. Ľahko sa ukladajú ako podkožný tuk! Sú to predovšetkým sladkosti a jedlá obsahujúce veľké množstvo repného cukru. Med tiež obsahuje veľké množstvo jednoduchých cukrov, ale je zdravší ako biely cukor.

Zložité sacharidy (cukry): V tele sa rozkladajú, a teda využívajú postupne. Nedochádza k ukladaniu energie v podobe tukových zásob. Ako hlavné zdroje týchto sacharidov slúžia: celozrnné výrobky, ryža, cestoviny, zemiaky, ovsené vločky a ďalšie.

 

56. Cícer

Cícer je známy tisíce rokov a najviac sa pestuje v Indii, ale darí sa mu taktiež v Turecku alebo Austrálii. Už od stredoveku bol považovaný za stravu pre chorých.Má vysoký opbsah prospešných látok pre ľudský organizmus. Cícer chutí tiež deťom kvôli svojej orieškovej chuti. Cícer udržuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje lepok, preto je vhodný pre celiatikov a diabetikov. Je bohatý na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín E, vápnik, železo, horčík, mangán, zinok a mnoho ďalších prospešných látok. Cícer ocenia všetci vegetariáni, pretože im nahrádza veľmi potrebné bielkoviny. Táto strukovina je odporúčaná tiež tehotným ženám pre svoj obsah kyseliny listovej, ktorá chráni plod pred vrodenými vadami nervovej sústavy. Konzumáciou cíceru pomáhate znižovať hladinu cholesterolu v krvi a celkovo je veľmi prospešný pre osoby trpiace kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pre svoj vysoký podiel vlákniny pôsobí detoxikačne.

zdroj:http://www.bioforlife.cz/tiskove-zpravy/cizrna-lek-na-vse

55. Bielkoviny

Sú základným stavebným kameňom celého organizmu, hlavne svalovej hmoty. Ich nedostatok pôsobí na telo negatívne nielen u aktívnych športovcov. Bráni rozvíjať svalovú silu a vytrvalosť. Spomaľuje regeneráciu po cvičení. Dostatok bielkovín v strave priaznivo ovplyvňuje funkcie organizmu. Napr. zabraňuje jojo efektu. Pre naše telo sú plno  využiteľné tzv. plnohodnotné bielkoviny živočíšneho pôvodu (mäso, mliečne výrobky, vajcia) z rastlinných zdrojov iba sójové bôby.

 

54. Ananás

Je lahodný, voňavý a jeho enzýmy pomáhajú pri chudnutí. V karibskej oblasti je pokladaný dokonca za afrodiziakum. Obsahuje asi 90% vody, veľa draslíku, vápniku a sodíku. Ďalej množstvo organických kyselín, hlavne kyselinu citrónovú, maleinovú a tartarovú. Obsahuje taktiež síru, takže citlivejšie osoby môžu na jeho konzumáciu reagovať bolesťou hlavy. Vedľa tejto širokej škály vitamínov a minerálov, obsahuje tiež veľké množstvo biotínu, ktorý pôsobí pozitívne na zdravie vlasov, nechtov a kože. Najznámejší je asi enzým bromelín, ktorý štiepi bielkoviny na aminokyseliny, a tak pôsobí priaznivo na trávenie. V kombinácii s biotínom, ktorý podporuje fermentáciu uhľaohydrátov, uľahčuje trávenie a tým prispieva k úbytku váhy. Ďalej znižuje zrážanlivosť krvi, znižuje krvný tlak, pôsobí protizápalovo a uvoľnuje svalstvo. Obsah kyselín pôsobí na trávenie a tiež trochu močopudne. Konzervovaný ananás stráca až polovicu svojich účinných látok a taktiež enzým bromelín sa z veľkej časti rozkladá. Omnoho cennejší je teda ananás čerstvý. Konzumovať je vhodné len úplne zrelé plody, nezrelé totižto obsahujú veľké množstvo kyselín, a to až také, ktoré môžu pri konzumácii poškodiť zubnú sklovinu a podráždiť žalúdočnú sliznicu. Ananás dozrieva pri izbovej teplote, nikdy ho preto neskladujte v chlade. To isté platí pre skladovanie zrelých plodov. Ananás proste chladničku nemá rád. ;-)

zdroj: http://www.femina.cz/magazin/hubnuti/ananas-co-o-nem-nevite.html

53. Cuketa

Za pozornosť stojí bohatosť cukiet na dôležité vitamíny a stopové prvky. Mnoho dôležitých látok totiž nájdeme v šupke, ktorá je u mladých plodov jemná a ľahko stráviteľná i surová. Je skvelým zdrojom karoténu, ochrancu zdravých slizníc, a jednej z najdôležitejším bioaktívnych látok pre náš organizmus. Vitamín A je nepostrádateľný pre látkovú premenu v bunkách, je teda potrebný pre vstrebávanie a spracovanie mnoho ďalších dôležitých látok v tele, chráni náš zrak, má priaznivý vplyv na našu celkovú telesnú i duševnú vitalitu. Vitamín A je rozpustný v tukoch, preto je potrebné cukety konzumovať s prídavkom aspoň malého množstva oleja (najlepšie olivového), aby mohlo dôjsť k vstrebaniu tohto vitamínu do tela. V šupke nájdeme i vitamín E, v celých plododch aj mnoho horčíka a vápnika, taktiež fosfor, draslík, železo, meď, zinok a niektoré vitamíny skupiny B. Vysoký obsah vody robí cuketu nízkokalorickou potravinou (cca 20kcal/100g zeleniny) a naopak vysoký obsah biologicky dôležitých látok nám zaistí i prísun nevyhnutných minerálov a vitamínov. Obsiahnutý draslík pôsobí ako stimulant vylučovania nadbytočnej vody v tele a pomáha tak s vyplavovaním usadených toxínov a kyselín, a stimuluje činnosť obličiek. Táto funkcia je prospešná napr. pre jedincov trpiacich zdravotnými problémami ako dna, cukrovka, reuma, opuchy končatín, nadváha a pod.. Vďaka vysokému obsahu vlákniny majú cukety čistiaci účinok taktiež na náš tráviaci trakt, predovšetkým na črevá. Čistí ich steny od nebezpečných usadenín a celkovo zlepšuje priechodnosť čriev, dalo by sa povedať, že cukety pôsobia ľahko laxatívne, avšak bez rizika. Obsiahnutý vitamín A zároveň pomáha udržať črevnú sliznicu zdravú a odolnú voči infekciám, zápalom a mikroorganizmom.

zdroj: http://www.fiftyfifty.cz/Cuketa-je-idealni-pro-hubnuti-a-detoxikaci-4092376.php

52. Treska

Tresčie mäso obsahuje kvalitné, ľahko stráviteľné bielkoviny. Nájdeme v ňom tiež ďalšie cenné látky, najmä vitamíny A, D, skupiny B, vrátane B12. Pripomíname rovnako dôležité minerály, hlavne jód, selén a draslík. Na treske si môžu pochutnať mladí i seniori, rovnako ako ľudia s cukrovkou, alebo tí, čo znižujú telesnú hmotnosť. Záleží len na kuchynskej úprave. Medzi diétne jedlá patrí treska pečená v alobale, či v pergamene s kúskom citrónu. A pre tých, ktorí žiadne výživové obmedzenia nepotrebujú, práve táto ryba poskytuje celú radu lákavých pokrmov. So 100g tresky príjme naše telo 310kJ, 0,4g tuku, 50mg cholesterolu.

zdroj: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/232477-treska-jedna-z-nejchutnejsich-morskych-ryb.html

51. chren

Výťažky z koreňa chrenu pôsobia proti baktériám, vírusom, plesniam a majú charakter dezinfekčného prostriedku. koreň chrenu obsahuje predovšetkým veľké množstvo vitamínu C, omnoho viac ako citrusové plody. Ďalej vitamín E, vitamíny skupiny B a provitamín A. Zahrňuje tiež horčík, vápnik, draslík, železo, fosfor, síru a sodík. Chren je účinným prostriedkom proti anémii, posilňuje odolnosť organizmu, povzbudzuje chuť do jedla a podporuje vylučovanie žalúdočných štiav. Pri pravidelnej konzumácii podporuje v našom organizme tvorbu vitamínu B1, s ktorým súvisí kvalita našej pamäte a sústredenia.

zdroj: http://www.cez-okno.net/clanok/kren-jako-chutny-a-ucinny-lek

50. prečo jesť pohánku?

Pohánka je obilnina. Pochádza z oblastí strednej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšírila do Japonska, Európy i do severnej Ameriky. Obsahuje 18 rôznych aminokyselín. Konzumácia pohánky môže mať pre obsah vlákniny dôležitú úlohu v prevencii a liečení vysokého krvného tlaku a zvýšenej hladiny cholesterolu. Je dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (thiamín), B2 (riboflavín), niacín, E a C. Veľmi dôležitým vitamínom v pohánke je cholín, ktorý regeneruje pečeňové bunky po poškodení chorobami a alkoholom. Je taktiež najlepším prírodným zdrojom rutínu, ktorý je dôležitý pre cievnu pružnosť a veľmi vhodný k detoxikácii pri tehotenstve a k akejkoľvek autointoxikácii. Je známy liečebný efekt pri praskaní žiliek v oku a tvári. Pohánka je dôležitá pri žalúdočných a dvanástorníkových vredoch, črevných nádoroch a stavoch mierneho krvácania, či pri silnej a dlhej menštruácii.

zdroj: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/proc-jist-pohanku/

49. ryža basmati

Menom Basmati sa nazýva najušľachtilejšia odroda ryže, pestovaná na úpätí Himalájí. Už stovky rokov je táto ryža šľachtená v Indii a Pakistane na miestach kde sú polia zavlažované vodou priamo z ľadovcov. Kvalita tejto ryže však nespočíva iba v jej pôvode a presnej odrode, ale tiež v jej veku. Správne by Basmati po jej zbere mala byť na rok a pol, až dva roky, uskladnená v suchu a tme. Potom je čistená a predáva sa. Táto doba je potrebná pre vysušenie ryže a nízky obsah vody v zrnách je zárukou lepšej chuti, nižšej lepivosti, a taktiež kratšej doby prípravy. Zrno je po uvarení omnoho dlhšie ako širšie, pevné a celkovo je ryža sypká, nelepí sa a lepšie chutí. Ryža Basmati má nižší glykemický index, tzn. menej kalórií, než bežné druhy ryže a je prirodzené bezlepková. Vďaka tomu je vyhľadávnou potravinou u zástancov zdravej výživy, športovcou a neoddeliteľnou súčasťou redukcie váhy a diét.

zdroj: www.basmati.cz

48. káva bez kofeínu nemá vplyv na našu energiu

Verte, že jedna šálka kávy bez kofeínu má v sebe približne 5mg kofeínu. Takéto množstvo telo nepovzbudzje, ale naopak uspáva. Obsah pod hranicou 10mg údajne núti cítiť sa viac unavene a dokonca si veci pamätáte horšie ako obvykle. Nabudúce si radšej doprajte osviežujúci bylinkový čaj.

zdroj: Harper's Bazaar

47. Para orechy: prevencia rakoviny

Para orechy sú najbohatším zdrojom selénu, živiny ktorá pomáha chrániť bunky. Vyššia hladina selénu bola spojená so žnížením rizika vzniku niektorých druhov rakoviny (napr. močového mechúra a prostaty). Dva orechy poskytnú viac než dennú potrebu.

zdroj: www.rodoporadna.cz

46. zelenina chráni pred rakovinou

Omyl! Žiadne výskumy odborníkov v EÚ nepotvrdili vplyv konzumácie zeleniny na zníženú možnosť nádorových ochorení.

 

45. Losos

Losos je síce zaraďovaný medzi tučné ryby, pretože obsahuje v sto gramoch až šesť gramov tuku, avšak nenasýtené tuky z tohto rybieho mäsa sú pre naše telo veľmi prospešné. Je preukázané, že u ľudí, ktorí tieto ryby konzumujú asoň raz týždenne, sa výrazne znižuje riziko infarktu.

"Svalovina lososa má i značné množstvo plnohodnotných bielkovín, v sto gramoch až 21. Veľký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín v jeho tuku má význam i v prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Ešte viac týchto cenných nutričných látok môžte nájsť v ikrách, z ktorých sa pripravuje kaviár. Mäso z lososa je vhodné i pri redukčnej diéte, pretože v ňom nie sú sacharidy, a v sto gramoch sa nachádza len 138 kalórii," upozorňuje Věra Stejskalová, nutričná terapeutka z pražskej Fakultnej Thomayerovej nemocnice.

zdroj: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/110704-lososem-na-taliri-clovek-prospeje-svemu-srdci.html

44. citróny sú sladšie ako jahody?

Áno, je to tak. Pol kila citrónov obsahuje oveľa viac cukru ako pol kila jahôd.

zdroj: www.supermixer.blog.cz

43. Dôvody prečo je dobré piť pivo

Mužom sa doporučujú dva malé pivá za deň a ženám jedno malé pivo.

Mierne popíjanie piva má pozitívny účinok na srdce (lepší než v prípade úplnej abstinencie). Je taktiež prevenciou tvorby krvných zrazenín, ktoré môžu upchať artérie a spôsobiť srdcové choroby.

Pri ľahkej konzumácii piva sa významne znižuje hypertenzia (vysoký krvný tlak). Podľa výskumov je mierne popíjanie piva doporučované i ľuďom s cukrovkou, pretože znižuje riziko ateriosklerózy, jednej z najväčších hrozieb cukrovkárov. Pivo konzumované v rozumnej miere údajne prospieva i mozgu, zlepšuje kognitívne funkcie a znižuje riziko demencie. Pivo bráni úbytku kostnej hmoty, ale naopak extrémne pitie piva zase zvyšuje riziko zlomenín.

Pri pití jedného až dvoch pív denne máte šancu dožiť sa vyššieho veku - pravdepodobne je to zapríčinené celkovým blahodárnym účinkom piva na cievy a srdce.

 

Pivo pre krásu

V pive sú látky, ktoré zlepšujú kvalitu vlasov, pokožky a nechtov. Obsiahnuté antioxidanty zase spomaľujú proces starnutia. Proteíny, vitamíny, ionty a antioxidanty sú koktejlom pre krásu, ale ako to už býva, i pivo je potrebné piť v rozumnej miere - inak sa stretneme s opačným efektom.

Ženy by v súvislosti s konzumáciou piva mohla zaujímať kalorická hodnota tohto zlatistého moku. Pokiaľ sa snažíte o redukciu hmotnosti, pivo si radšej odpustite.

zdroj: www.novesluzby.cz

42. Kanárske ostrovy nemajú nič spoločné s papagájmi

Názov je odvodený z latinského označenia pre psa "canis", pretože tieto ostrovy boli podľa legendy strážené obrovskými psami.

zdroj: www.wikipedie.cz

41. škodí Kečup deťom?

Omyl!  Koncentrácia farbív nespôsobí viac škody ako normálne jablko.

 

40. Light produkty pomáhajú chudnúť

Omyl! Light potraviny majú buď znížený obsah tuku, alebo cukru. Taktiež niektoré ďalšie zložky (napr. zahusťovadlá) energetický príjem zvyšujú.

 

39. pekanové orechy: liek na chrípku a nachladnutie

Iba päť pekanových orechov obsahuje asi šestinu doporučenej dennej dávky zinku, ktorý je zásadný pre fungovanie bielych krviniek, ktoré bojujú proti baktériám a vírusom, vrátane nachladnutia a chrípky.

zdroj: www.rodoporadna.cz

38. Kešu: bojujú proti únave

Kešu oriešky majú dvakrát viac železa ako hovädzie mäso. Železo pomáha roznášať kyslík v tele a jeho nedostatok môže viesť k extrémnej únave a zlej koncentrácii.

zdroj:www.rodoporadna.cz

37. biele alebo tmavé pečivo

Prevláda tvrdenie, že tmavý chlieb je zdravší ako biely. Z hľadiska výživných látok v tom ale rozdiel nie je, do tmavého sa iba pridáva potravinárske farbivo. Oba druhy sa pečú z múky, v ktorej chýbajú vitamíny a živiny z vonkajšej vrstvy obilnín. Zdravé je celozrnné pečivo a chlieb, pretože je zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Naviac vláknina spôsobuje, že máte oveľa dlhšie pocit sýtosti, podporuje zdravú črevnú flóru a pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu.

zdroj: www.rodoporadna.cz

36. Ostré urýchľuje metabolizmus

Áno, je pravdou, že chilli alebo zázvor zrýchľujú látkovú premenu. Spúšťačom však nie je len ostré, ale aj výrazne studené. Po vypití chladeného nápoja s kockami ľadu, musí telo zahriať sliznicu a vytvoriť teplo. Na to potrebuje energiu a tak sa zrýchľuje metabolizmus. Rovnakú službu preukáže telu aj veľmi horúce jedlo, či nápoj. Zrýchlenie sa docieli i pri konzumácii bielkovin. Telo vydáva viac energie na štiepenie. Rovnaký účel má i zmnoženie svalovej hmoty, alebo mierne otužovanie organizmu.

zdroj: www.rodoporadna.cz

35. Radšej horkú alebo mliečnu čokoládu

Počuli ste tvrdenie, že horká čokoláda je menej kalorická ako mliečna? Chyba! Obe majú približne rovnaký počet kalórií, akurát horká obsahuje viac kakaovej hmoty, a tým viac antioxidačných protirakovinových účinkov, vďaka veľkému množstvu polyfenolov.

Vzhľadom k množstvu obsiahnutých kalórií, čokoláda nie je najvhodnejší stravovací pokrm v dobe diéty. Avšak pre naštartovanie metabolismu a "pocitu sladkosti" môže pomôcť. Horká čokoláda je vhodnejšia iba z pohľadu sacharidov. Má ich menej než mliečna. Inak je zloženie podobné. Osobne som toho názoru, že rozumné množstvo čokolády je celoživotne prospešné. A až vyrazíte na túru po horských hrebeňoch v rámci "spaľovania kalórií", kúsok čokolády je pre doplnenie energie skoro nevyhnutný.

zdroj: www.rodoporadna.cz

34. Pistácia: znižujú krvný tlak

Pár hrstí pistácií v škrupinke obsahuje viac draslíku ako banány. To pomáha (ako súčasť zdravej stravy) upraviť krvný tlak, nakoľko draslík otupuje účinky soli.

zdroj: www.rodoporadna.cz

33. Žuvačka nezostáva po dobu 7 rokov v žalúdku

Pravdou je, že guma je nestráviteľná, ale prechádza telom rovnakým spôsobom ako každé iné jedlo. A vtomto prípade vyjde v nezmenenej podobe z tela von.

 

32. cukor v potravinách podporuje cukrovku

Omyl! Telo denne potrebuje 100 až 200g cukru. Potrebuje ho pre správne fungovanie mozgu, obličiek, svalovej hmoty a krvného obehu. Správne množstvo hladiny cukru tiež udržuje stabilnú telesnú teplotu. Problém nastáva pri nadmernej konzumácii. Tá môže spôsobiť nádvahu a už zmieňovanú cukrovku.

zdroj: odborník na výživu Dr. Detlef Pape

31. margarín alebo maslo

Určite ste už veľakrát počuli, že margarín je zdravší a menej kalorický ako maslo. Oboje je nesprávne. Sto gramov margarínu obsahuje približne rovnaké množstvo kalórií ako maslo. Prevedené štúdie nepreukázali, že margarín významne ovplyvňuje množstvo cholesterolu v krvi. Ani, že ľudia, ktorí konzumujú iba rastlinné tuky, majú riziko srdcového infarktu menšie. Naopak v niektorých prípadoch sú ešte náchylnejší. Vymažte zo svojej hlavy, že maslo je zdraviu nebezpečné.

zdroj: www.rodoporadna.cz

30. Čokoláda nespôsobuje akné

Pravdepodobne Vás v mladosti strašili tým, že po čokoláde sa výskyt pupienkov na pokožke nadmerne zvýši. Nedá sa povedať, že by sa vyhýbaním konzumácii čokolády mohlo zabrániť vzniku akné. Žiadne štúdie, ktoré boli prevedené, neboli schopné preukázať akékoľvek spojenie medzi čokoládou a akné.

 

29. Citróny obsahujú cukor

Myslíte si, že citróny sú kyslé, a preto neobsahujú žiadny cukor? Omyl! Pol kila citrónov má viac cukru ako pol kila jahôd.

zdroj: www.rodoporadna.cz

28. Všetky jogurty obsahujú živé kultúry

Už zo samotnej definície jogurtu, ktorá je zakotvená v platnej legislatíve, vyplýva požiadavka na prítomnosť živej jogurtovej mikroflóry v presne definovanom množstve na konci dátumu trvanlivosti jogurtu, teda najmenej 10 miliónov/g. Mýtus pravdepodobne vznikol začiatkom 90. rokov, keď boli na český trh dovážané "jogurtové" výrobky z Nemecka. Tie však neobsahovali živú mikroflóru, pretože z dôvodu predĺženia dátumu trvanlivosti boli tepelne ošetrené. Toto je však u českých jogurtov vylúčené.

zdroj: www.ordinace.cz

27. Funkčné jedlo je zdravšie

Neviete o čo ide? Funkčné jedlo má okrem svojich bežných výživových hodnôt zdravotný bonus na viac. Napríklad pečivo s prídavkom isoflavónov na zníženie rizika rakoviny prsníka. Alebo margarín s prídavkom rastlinných sterolov na zníženie cholesterolu v krvi. Ich vyššou cenou si môžete byť vždy istý, no na ich zdravotný účinok sa spoliehať nemôžte. Neupravené potraviny sú často zdravšie.

zdroj: www.elle.cz

26. Zemiaky bez alebo so šupkou

Spomeňte si, koľkokrát okolo prešumelo, že najviac výživných látok obsahuje zemiaková šupka. Skutočnosť je však trochu iná. Najviac škrobu, cukru a proteínov obsahuje stred hľuzy, na okraji sú vitamíny a minerály (t.j. horčík, draslík, sodík, vápnik,...). V šupke nájdeme skôr zvyšky umelých hnojív. Ale práve pri varení šupka zabraňuje úniku výživných látok z hľuzy. Práve preto zemiaky varené v šupke majú viac výživných látok ako zemiaky varené bez šupky. Samotná šupka je však bez výživných látok.

zdroj:www.rodoporadna.cz

25. lieskové oriešky: Zdravie podporujú celkovo

Lieskové oriešky sú bohaté na srdcu prospešné mononenasýtené tuky a sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu E, ktorý ochraňuje bunky. Okrem toho sú lieskové oriešky bohaté na vlákninu, horčík, zinok, kyselinu listovú a biotín, čo z nich robí všestranne zdravú potravinu.

zdroj:www.rodoporadna.cz

24. Špenát dáva silu a je bohatým zdrojom železa - mýtus

Špenát bol tiež veľmi dlhú dobu považovaný za vynikajúci zdroj železa. Tento mýtus však vznikol v roku 1870, kedy jedna nemecká štúdia ukázala nesprávne výsledky výpočtu obsahu železa v špenáte. V skutočnosti však došlo k nesprávnemu umiestneniu desatinnej čiarky, čo mnohých ľudí priviedlo k domienke, že v špenáte je desaťkrát viac železa ako v ostatnej listovej zelenine. Napriek tomuto omylu je špenát bohatým zdrojom vitamínu A i vitamínu E a niekoľkých dôležitých antioxidantov. Špenát je zdravá zelenina a mal by sa jesť z mnohých dôvodov, obsah železa k nim však rozhodne nepatrí.

 

23. Surová zelenina je najzdravšia

Zarytí propagátori konzumácie surovej zeleniny tvrdia, že tepeplne neupravená zelenina obsahuje väčšie množstvo prírodných enzýmov. Na druhej strane už ale nikto nedokáže poriadne vysvetliť, čím sú nášmu telu vlastne také prospešné. Naproti tomu všetci vieme o prínose antioxidantov, ktoré sa z väčšiny zeleniny uvoľnia až potom, čo prejde varom. Aj varenie zeleniny má však svoje kritéria. Vo vode, alebo v pare by ste ju mali nechať najviac 5 minút. Jedine tak si môžete byť absolútne istí, že v nej zostalo maximum živín.

zdroj: Harper's Bazaar

22. Po hranolčekoch sa priberá

Omyl! Teda pokiaľ ich nesmažíte, či nefritujete v niekoľkých litroch oleja. Zdravou variantou tohto pokrmu sú harnolčeky, ktoré sa pripravujú na suchom plechu v trúbe. Takto pripravené hranolčeky obsahujú minimum tuku, chutia výborne a sú oveľa zdravšie ako tie z "fritáku".

zdroj: www.ona.idnes.cz

21. Alkohol v malej miere môže byť prospešný

Aj keď sa môže zdať, že toto tvrdenie vymyslel náruživý konzument alkoholu, ide o tvrdenie, ktoré má reálny základ. Zásadné však je, o aký alkohol ide a v akej miere ho konzumujeme: "Primeraný pravidelný príjem alkoholu má na srdce ochranný účinok," hovorí odborník na výživu. "Zvyšuje totiž HDL cholesterol. Musí však skutočne ísť o primerané množstvo. To u mužov predstavuje dva deci vína, alebo pol litra piva na deň. U žien je primeraná dávka polovičná, a teda deci vína a tretinka piva. Víno rovnako ako pivo obsahuje antioxidanty, ako napr. resveratrol, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi." Rovnaké účinky sa však nedajú očakávať od "tvrdého" alkoholu.

zdroj: www.ona.idnes.cz

20. čokoláda nie je zdravá

Omyl! Avšak nie je čokoláda ako čokoláda. Ak zjete kvalitný kúsok čokolády s obsahom kakaových olejov, rastlinného tuku a s množstvom cukru medzi 30 až 40 gramov, nijak si neublížite ani nepriberiete. Naopak, lacné čokolády ani čokoládami v skutočnosti nie sú. Práve tieto pre líniu predstavujú skutočné nebezpečenstvo. Obsahujú len množstvo cukru a tuku.

zdroj: www.prozeny.cz

19. Je ovocie zdravé?

Ovocie síce obsahuje veľa vitamínov, ale tiež veľa cukru. Takže je vhodné konzumovať ho hlavne dopoludnia, alebo pred športovým výkonom, večer už určite nie. Energia z ovocia nemá šancu sa pred spánkom efektívne spracovať.

zdroj: www.prozeny.cz

18. Mandle: pomáhajú vyrtovnať sa s diabetom

Vysokým obsahom vlákniny a nulovým obsahom sacharidov dávajú mandle nižší glykemický index potravinám, ktorých sú súčasťou. Majú vysoký obsah horčíka, ktorý taktiež hrá dôležitú úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi.

zdroj:www.rodoporadna.cz

17. Mýty o káve

Žltnutie zubnej skloviny
I keď sa traduje, že pitie kávy negatívne pôsobí na sfarbenie zubnej skloviny, tak odoborné štúdie túto domienku vyvracajú. Talianski vedci pri laboratórnych testoch narazili na látku, ktorá naopak zabraňuje šireniu baktérii, ktoré napádajú zuby a spôsobujú icj kazivosť. Čierna káva obsahuje kyselinu nikotínovú a trigonelin, ktoré pomáhajú ničiť streptokokové mutanty mikróbov. Žltnutie zubnej skloviny je dlhodobým procesom, ktorý ovplyvňuje mnoho faktorov.

Káva odďaľuje spánok
Káva môže samozrejme ovplyvniť našu bdelosť i ospalosť. Čo môže mať pozitívny, ale i negatívny vplyv, žáleží na tom, čo práve potrebujeme. Obvykle v dávkach vyšších ako 200mg. Je preukázané, že mierni a krátkodobo tlmí pocit ospalosti a únavy, priaznivo ovplyväuje tiež našu bdelosť, duševnú čulosť a pocit dobrej nálady.

Znižuje počet nehôd
Vedci preukázali, že až 22% vážnych dopravných nehôd vo Veľkej Británii zaviní ospalosť. Pokiaľ si však ľudia hneď z rána doprajú dve šálky kávy, hrozí im torjnásobne nižšie riziko dopravných nehôd.

Ochrana pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou
Ľuďom, ktorí každý deň vypijú styri až päť šáliek kávy, hrozí až päťkrát nižšie riziko Parkinsonovej choroby, oproti tím, ktorí kávu vôbec nepijú. Pozitívny vplyv kofeínu bol preukázaný tiež u cukrovky druhého typu a čiastočne i u Alzheimerovej choroby, teda demencie.

Zaujímavý objav psychológov
Ku kurióznym výsledkom dospeli austrálski psychológovia. Zistili, že ľudia, ktorí sa stretnú nad voňavou šálkou kávy, sú voči sebe ústretovejší a majú väčší sklon pristúpiť na priania alebo požiadavky ostatných.

Turek je škodlivý
Častým mýtom jetiež to, že káva pripravená na "turka" je škodlivejšia ako káva pripravená iným spôsobom, napr. espresso. Špecialisti skúmali štyri druhy: mletú praženú kávu na prípravu "tureckej" kávy, kávu v kapsuliach, rozpustnú kávu a mletú kávu na prípravu espressa. Dospeli k záveru, že spôsob prípravy žiadnym spôsobom neovplyvňuje obsah kofeínu ani škodlivín.

Káva spôsobuje osteoporózu
Osteoporóza je proces degeneratívnych zmien na kostiach, ktorý vzniká na základe viacerých faktorov. Samotné pitie kávy nám teda toto ochorenie spôsobiť nemôže. Bývy to skôr výsledok niekoľkých faktorov životného štýlu.

Počas tehotenstva ani šálku
Vedci sa zhodli, že primeraná dávka nevadí. Podľa anglických odborníkov na výživu je prípustnou dávkou 200mg denne, podľa americkej dietickej spoločnosti 300mg denne. Samozrejme, nič sa nemá preháňať, nakoľko konzumácia kávy v tehotenstve vo väčšom množstve môže mať negatívny vplyv na plod.

Káva spôsobuje rakovinu
Z určitých informácii sa dozvedáme, že káva zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového mechúra ale taktiež znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a jeho častí.

Káva vyvoláva žalúdočné vredy
Káva bola tiež zatracovaná za to, že dráždi žalúdok a spôsobuje žalúdočné vredy. Síce u niektorých z nás môže vyvolať prekyslenie žalúdka, ale neexistujú žiadne dôkazy o vyvolaní ochorení žalúdka alebo tráviaceho traktu.

Káva dehydruje
Kofeín v káve je len mierne diuretický. Štúdie porovnávajúce účinky kávy ukázali, že pitie kávy organizmus nedehydruje. Po počiatočnej kontumácii kávy sa síce potreba močenia zvyšuje, tá ale pri ďalšej konzumácii už nestúpa.

Káva škodí zdraviu
Je to jeden z najstarších a najrozšírenejších mýtov. Doterajšie štúdie ale nič takéto nepotvrdili. Práve naopak. Ak vypijeme niekoľko šálok kávy denne, môže to byť pre nás prevencia pred celou skupinou ochorení. A na viac káva obsahuje telu prospešné antioxodanty. Dokonca ich obsahuje až 4-krát viac ako zelený čaj.

Pitie kávy škodí srdcu a zvyšuje krvný tlak
Vedci zistili, že ak pijeme kávu v primeranom množstve, nezvyšujeme si tým riziko kardiovaskulárnych chorôb. Primeraným množstvom sa myslí 3 až 5 šálok denne (približne 300- 400 mg kofeínu). A ani na krvný tlak nemá kofeín taký veľký vplyv. Na krátku dobu ho síce môže u niektorých z nás zvýšiť, ale nie je to nijak významné ani dlhodobé. Výskumy naopak preukázali, že organizmus zdravého človeka je schopný si behom 3 až 4 dní na kofeín zvyknúť a tolerovať ho.

zdroj: www.svet-potravin.cz

16. Tri najčastejšie mýty o mlieku

Mlieko zahlieňuje
Najčastejšie zmieňovaným mýtom, ktorý v spoločnosti prevláda, je že mlieko zahlieňuje organizmus. Zatiaľ žiadna lekárska štúdia túto skutočnosť nepotvrdila. Mlieko len vytvára na sliznici tráviaceho traktu ochranný film, ktorý sa po veľmi krátkej dobe trávením rozkladá na základné živiny. V minulosti sa táto vlastnosť využívala k liečbe zápalových ochorení tráviaceho traktu.

Trvanlivé mlieko obsahuje konzervanty/ „éčka"
Ďalším veľmi rozšíreným mýtom je, že trvanlivé mlieko obsahuje konzervanty, a že čerstvé mlieko je zdravšie ako trvanlivé. Mlieko balené do nápojových kartónov Tetra Pak neobsahuje žiadne konzervanty. Trvanlivosť mlieka je dosiahnutá vďaka tepelnému ošetreniu metódou UHT (Ultra Heat Treatment) a špeciálnemu zloženiu obalu, ktorý zabraňuje prístupu svetla a vzduchu. Trvanlivé mlieko obsahuje takmer rovnaké množstvo proteínov, vitamínov a minerálov ako „čerstvé" - pasterizované mlieko. Tepelným spracovaním môže mlieko stratiť nanajvýš 10% výživných látok.

Mlieko je ťažko stráviteľné a pre človeka nie je vhodné
U 2 až 10% európskej populácie sa vyskytuje laktózová intolerancia, za ktorou môže byť nedostatok enzýmov štiepiacich mliečny cukor v čreve. Mlieko všeobecne je ale pre väčšinu populácie veľmi ľahko a dobre stráviteľná potravina, preto je i súčasťou rôznych diétnych metód a postupov. O vhodnosti mlieka pre dospelého človeka, ktorý je jediný cicavec, ktorý pije mlieko iného cicavca, sa vedú dlhodobé spory. Ľudské stravovanie sa zásadným spôsobom líši od stravovania iných cicavcov. Človek je tiež jediný cicavec, ktorého mláďa potrebuje veľmi dlhú starostlivosť. Ľudský druh vstrebáva potrebný vápnik najľahšie z kravského mlieka, a to po celý život. Na viac, vďaka prirodzenému výskytu vápniku v mlieku, slúži skvelo ako ochrana organizmu pred osteoporózou.

zdroj: www.svet-potravin.cz

15. Trvanlivosť jogurtov nie je 2-3 dni

Mikroorganizmy obsiahnuté v jogurte premieňajú mliečny cukor laktózu na iné prírodné látky, ktoré predlžujú trvanlivosť potraviny. Podobne je to u kyslej kapusty alebo vína. Vzniknuté látky - či už prírodné kyseliny alebo alkohol - zabraňujú rastu úplnej väčšiny nežiaducich mikroorganizmov.
To, že dnes vyrobený jogurt vydrží dlhšie ako jogurt vyrobený napr. pred 2 rokmi, vyplýva predovšetkým z toho, že sa v mliekarňach významne zlepšili štandardy hygieny pri výrobe a balení a nedochádza k druhotnej kontaminácii výrobkov. Preto jogurt môže dosiahnuť dobu spotreby až 30 dní.

zdroj: www.ordinace.cz

14. Nepriberajte z hladu, schudnite jedlom

Vynechávaním niektorých denných jedál alebo nevhodnými redukčnými diétami je ľahké dostať sa do začarovaného kruhu, kedy ľudia bojujúci s nadváhou, zároveň trpia podvýživou. „Na nedostatočný prísun energie a živín reaguje organizmus spomalením bazálneho metazabolizmu, ukladaním do zásob," varuje MUDr. Jarmila Křížová z metabolickej jednotky III. Internej kliniky VFN a 1.LF UK a vysvetľuje: „táto adaptácia umožnila našim prapraprapredkom prežiť mnoho dní bez dostatočného prísunu energie a živín, keď bolo jedlo dostupné len v obmedzenom množstve. Oni síce prežili, ale pre nás nie je táto šetriaca genetická výbava nijako vhodná. Naše telo vie zo stravy vyťažiť maximum energie, obzvlášť vtedy, keď sa obáva hroziaceho nedostatku, teda i pri nepravidelnom stravovaní. Lenže potom prestáva chudnúť a môže dokonca i priberať."

zdroj: www.ordinace.cz

13. Ideálny nápoj pre aktívneho športovca? Kakao!

Mysleli ste si, že optimálnym nápojom pre športovca sú rôzne energetické nápoje? To ste sa mýlili! Najnovšie štúdie preukazujú, že ideálnym nápojom pre aktívneho športovca je staré dobré kakao! Tento nielen deťmi obľúbený nápoj je doporučovaný všetkým, ktorý radi športujú. Preto by ste si kakao mali dať práve po vašom tréningu. Kakao zabraňuje dehydratácii. V čom spočíva kúzlo kakaa? „Má vyvážený pomer bielkovín a sacharidov," vysvetľuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.. „Po skončení športovej činnosti veľmi dobre poslúži na doplnenie bielkovín, sacharidov, vápnika a sodíka. Okrem toho vysoký obsah vody v mlieku nahradí tekutiny a zabraňuje tak dehydratácii po tréningu." Kakao taktiež pomáha regenerovať svaly. A to oveľa výraznejšie ako voda alebo ostatné sacharidové nápoje určené športovcom. „Hlavným dôvodom je, že bielkoviny mlieka obsahujú vysoké percento (asi 26%) rozvetvených aminokyselín (valín, leucín, isoleucín), ktoré sú pre svalovú regeneráciu jedinečné," dodáva odborníčka. Kakao je teda ideálna voľba! Nielen vďaka svojim pozitívnym účinkom na náš organizmus, ale zároveň je v porovnaní s energickými nápojmi i lacnejšie.

zdroj: www.bileplus.cz

12. Tuk nášmu telu NEškodí

Je úplná pravda, že nášmu telu škodí nadbytok tuku. Na druhú stranu je však určité množstvo „toho správneho" tuku (resp. nenasýtených mastných kyselín) pre nás rovnako dôležité ako napr. príjem bielkovín alebo vitamínov. Nenasýtené mastné kyseliny totiž napríklad predchádzajú cievnym a srdcovým chorobám.

zdroj: http://ona.idnes.cz

11. Tmavý chlieb je zdravší ako biely

Kúsok pravdy na tom je, ale nie každý tmavý chlieb je skutočne tmavý. „Zdravé" pečivo musí obsahovať aspoň 10% otrúb. Mnoho tmavého pečiva však miesto tejto položky obsahuje iba karamel, ktorý mu dodáva „zdravú" farbu.

zdroj: Harper's Bazaar

10. Svoj BMI si môžete spočítať na vlastnom PC

Stiahnite si do svojho PC alebo notebooku vyskúšaný program Body Mass Index (k stiahnutiu zdarma tu). Je malý, rýchly a umožňuje Vám uchovávať si výstupy z jednotlivých výpočtov. Môžete si tak sledovať históriu svojho BMI.

 

9. Ovocie a zeleninu nemusíte skladovať v chladničke

Melón, ktorý skladujete pri bežnej izbovej teplote, obsahuje až dvojnásobok antioxidantov než ten, ktorý vám ležal v chladničke. Podobne na tom sú tiež paradajky, broskyne a banány. Po pár dňoch sa stávajú ešte výživnejšími.

zdroj: Harper's Bazaar

8. Káva nemá odvodňujúce účinky

Káva nemá na pravidelných konzumentov žiadny diuretický účinok. Je to vlastne naopak. Každá šálka kávy telo nielen hydratuje, ale na viac zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi o 4%, a to až na niekoľko hodín. Optimálne sú 3 až 4 šálky kvalitnej kávy.

zdroj: Harper's Bazaar

7. Čučoriedky neobsahujú viac antioxidantov ako iné ovocie

Čučoriedky zrejme prídu o svoj titul super potraviny. Posledné výskumy texaskej univerzity dokazujú, že rovnaké množstvo antioxidantov ako kopa čučoriedok ma jedna jediná slivka.

zdroj: Harper's Bazaar

6. Olivový olej je najzdravší

Olivový olej vďaka vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín chráni pred arteriosklerózou a srdcovým infarktom. Ale ešte zdravší pre srdce a krvný obeh je bodliakový, slnečnicový a sójový olej. Asi vás prekvapí, že zatracovaná husia masť, i keď patrí k živočíšnym tukom, ktorým je kvôli väčšiemu podielu nasýtených mastných kyselín prisudzované, že zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, sa podielom nenasýtených mastných kyselín takmer vyrovná olivovému oleju.

zdroj: www.rodoporadna.cz

5. Arašidy pomáhajú chudnúť

Tuky, bielkoviny a vláknina v arašidoch vám pomôže udržať pocit sýtosti na dlhšiu dobu, takže nebudete mať chuť dávať si ešte nejakú desiatu. Výskum vedcov z Harvardskej univerzity zistil, že pri miernej diéte obsahujúcej arašidy a arašidové maslo sa dobrovoľníkom viac darilo dosiahnuť a udržať si hmotnosť než pri nízkotučnej diéte s podobným množstvom kalórií.

zdroj: www.rodoporadna.cz

4. Minimálna trvanlivosť neznamená automaticky chvíľu, kedy sa jedlo pokazí

Ide len o dátum, do ktorého výrobcovia dávajú na jedlo garanciu. Aby sa vyhli problémom, často kalkulujú s čo najkratšou dobou. Jedlo po dátume minimálnej trvanlivosti nemusíte ale automaticky vyhadzovať. Do toho, aby sa pokazilo môže mať ďaleko. A ako to spoznať? K tomu má človek hneď niekoľko senzorov - čuch, zrak a chuť. Niečo iného je informácia o tzv. dátume použiteľnosti. Pri nej sa uvádza „Spotrebujte do ..." Tento sa používa pri potravinách, ktoré sa rýchlo kazia. Pri nich neriskujte.
P.S Vedeli ste, že priemerný Európan vyhodí až 115 kg potravín ročne? To nie je práve najmenej...

zdroj: www.elle.cz

3. Vlašské orechy: znižujú cholesterol

Strava obohatená o vlašské orechy znižuje hladinu cholesterolu až o 0,3mmol/l. Dokazuje to 13 štúdii, ktorých sa zúčastnilo viac ako 365 ľudí. Stačí Vám 30g denne a výsledky budú viditeľné už za mesiac.

zdroj: www.rodoporadna.cz

2. Nie všetky syry sú zdravé

Bohužiaľ hlavne toľko obľúbené tavené syry majú vysoké percento tuku. Ideálne je konzumovať syry s 30% a nižším obsahom tuku.

zdroj: wwwprozeny.cz

1. Neraňajkovať neznamená chudnúť

Bez raňajok sa telo ťažko naštartuje na denný režim a fungovanie. Taktiež telesná teplota je nižšia, ako by mal byť. Naopak platí, že kto neraňajkuje, priberá na váhe.

zdroj: www.prozeny.cz

Ďalšie zaujímavosti z našich jedálničkov

1. Cícer je vysoko výživná strukovina príbuzná hrachu. Je bohatým zdrojom vápnika, lystinu a železa. Obsahuje tiež fosfor, horčík, zinok, vitamín B2, B6, B15, E, C a provitamín A. Konzumácia cíceru Vám môže pomôcť stimulovať tvorbu kolagénu a stav chrupaviek a spojív, znížiť hladinu cholesterolu, priaznivo pôsobí na peristaltiku čriev, trávenie a detoxikáciu organizmu.


2. Jedlé kvety sú chutnou, netradičnou a veľmi luxusnou ozdobou šalátových zmesí a sladkých pokrmov, na viac obsahujú zdraviu prospešné látky (antioxidanty, polyfenoly, minerály, enzýmy a tiež látky napomáhajúce tráveniu).


3. Vášmu zdraviu môže veľkú službu preukázať i bežne používané korenie. Napr. škorica, kari, rozmarín, chilli, zázvor nielenže pokrmy dochutí, ale tiež fungujú pri prevencii, či liečbe rakoviny? Bylinky tiež obsahujú veľké množstvo minerálov, vápniku a železa. Na viac dostatočné množstvo korenia pomáha pri trávení a pôsobí antidepresívne. Nebojte sa používať korenie!


4. Čierne olivy sú plodom rovnakého olivovníka ako olivy zelené. Zelené olivy sú zbierané na jeseň, čierne olivy až začiatkom decembra. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov, vlákniny a vápniku. Sú bohaté na sodík, draslík, horčík, železo, jód a vitamín A a E. Konzumácia olív podporuje chudnutie a zároveň dodáva telu energiu. Podľa odborníkov by sme mali denne zjesť 7 olív.


5. Fazuľa je zdrojom a kyseliny pantotenovej, látok, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú a krásnu pokožku. Fazuľa je veľmi bohatá na rastlinnú vlákninu, ktorá pomáha pri prevencii zápchy a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jedna porcia varenej fazule približne pokryje dennú dávku kyseliny listovej pre dospelého človeka.


6. Kuskus je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Jedná sa o tvrdozrnnú pšenicu spracovanú na drobné guľočky. Je veľmi výživný, obsahuje veľa uhľohydrátov, vlákniny, bielkovín, vitamínov skupiny B, vitamínu E, vápnika, železa a fosforu. Dodá energiu, výborne zasýti, hoci je ľahučký.


7. Čistené jačmenné celé zrno, vločky, jačmenné krúpy, celozrnná múka a sladové zrno - znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov. Konzumácia jačmeňa sa ukázala byť účinná pri prevencii a liečbe artériosklerózy. Jačmenná vláknina pomáha predchádzať zápche a všetkým komplikáciám s ňou spojeným - vrátane karcinómu hrubého červa.


8. Graperfuit je síce horké, ale zato zdraviu veľmi prospešné ovocie, Veľké množstvo vitamínu C, vápniku, pektínu (znižuje hladinu nebezpečných tukov a pôsobí preventívne proti rakovine), kyselinu galakturonickú (rozpúšťa vápenaté usadeniny v cievach, znižuje cholesterol v krvi). Jeho šťava je vhodnou prevenciou rednutia kostí. Na viac uľahčuje chudnutie.


9. Špenát je nielen zdrojom železa, ale i ďalších významných nutričných látok a v príprave jedál má široké uplatnenie. Obsahuje vitamíny, napr. A, C, E, K, betakarotény, kyselinu listovú, minerálne látky ako je vápnik, fosfor, draslík, horčík. Je pomerne bohatým zdrojom bielkovín. Špenát pôsobí preventívne proti vzniku rôznych chorôb, napr. očnému zákalu a posilňuje imunitu.


10. Vďaka obyčajnému jablku môžete denne svoje okolie okúzľovať stále žiarivým úsmevom. Kyseliny, ktoré jablko obsahuje, totiž obmedzujú žltnutie zubov, ktoré má väčšinou na svedomí káva, čaj, a červené víno. Jedno jablko denne a nemusíte si odopierať obľúbené nápoje.


11. Novinkou na trhu sú zeleninové lupienky so zaujímavou príchuťou, ktoré Vám ponúkame na ochutnanie v pondelok na olovrant. Zeler a červená repa zlepšujú trávenie a pomáhajú pri kožných problémoch, na viac obsahujú mnoho vitamínov dôležitých pre zdravú kožu, nechty a vlasy.


12. Orechy obsahujú veľké množstvo prospešných látok - vlákninu, bielkoviny, vitamín E, horčík, draslík, selén, zinok, meď a arginín (aminokyselina, ktorá zlepšuje stav krvných ciev). Taktiež pomáhajú znižovať hladinu krvného cholesterolu.


13. Cibuľa je veľmi dobrým zdrojom frukto-oligosacharidov. Tieto látky napomáhajú rastu zdravých bifidobaktérií a potlačuje šírenie potenciálne škodlivých baktérií i nádorov v črevách. Cibuľa dokáže i znižovať hladinu krvného cukru.


14. Krevety obsahujú vitamíny a minerály. Nájdeme v nich vitamín B12, ktorý zaisťuje správnu funkciu mozgu, vitamín B3 má pozitívny vplyv na dobrú pamäť. Krevety obsahujú tiež jód, vápnik a zinok, ktoré priaznivo pôsobia na naše srdce, správnu funkciu štítnej žľazy a podporujú imunitu.


15. Mäso z králika považujeme za ľahko stráviteľné, má jemné svalové vlákna, minimálne množstvo kolagénu a nízky obsah tuku. Je bohaté na bielkoviny, draslík, fosfor, horčík a zinok. Z vitamínov prevažujú najviac vitamíny skupiny B.

16. Akýkoľvek nesladený čaj má 0kJ a neobsahuje žiadne cukry a tuky! Okrem pramenitej vody je to najlepší sprievodca zdravej stravy. Denne by sme mali vypiť 2-3 litre tekutín.


17. Žihľava je vhodná pri ochoreniach kĺbov a chudokrvnosti. Dá sa tiež používať v kuchyni ako špenát. Žihľava neobsahuje kyselinu šťaveľovú. Najlepšie na prípravu sú mladé rastliny zbierané skoro na jar.


18. 40 gramový tukový rožok má rovnaké množstvo kJ ako 40 gramový celozrnný grahamový rožok? Avšak celozrnný rožok obsahuje viac vlákniny s obsahom vitamínov, minerálnych látok a esenciálnych mastných kyselín.


19. Avokádo znižuje cholesterol, je bohaté na proteíny, draslík, horčík, železo, vitamín E, B6 a obsahuje veľa vlákniny. Vďaka ľahkej stráviteľnosti je vhodné pre všetkých, ktorí chcú zvýšiť svoju vitalitu.


20. Cukety sú pre náš organizmus zdrojom dôležitých látok a vitamínov, najmä A a B, významný podiel tvorí i zdraviu prospešná vláknina. Z minerálov stojí za zmienku vápnik a horčík, tiež draslík, železo, fosfor, meď a zinok.


21. Brokolica má cenné zloženie. Obsah vitamínu C je vyšší ako u citrusových plodov. Z ďalších vitamínov je bohatá na vitamíny E, skupiny B a kyselinu listovú. Z minerálov sú to draslík, fosfor, vápnik a síra. Je ľahko stráviteľná.


22. Ovsené vločky sú cennou potravinou v zdravej výžive a mali by byť i súčasťou Vášho jedálnička. Okrem toho, že obsahujú vitamíny, minerály a pre telo potrebnú vlákninu, obsahujú i lecitín, ktorý je dôležitý pre výživu nervov.

23. Tuky tvoria životne dôležitú súčasť buniek. Delia sa na nasýtené a nenasýtené. Dôležitejšie sú tuky nenasýtené (omega 3 a 6), tieto si telo nedokáže samo vytvoriť. Znižujú napr. riziko srdcových chorôb, udržujú hormonálny a nervový systém v dobrej kondícii. Niektoré tuky sú dôležité.

 





icon link ObědováMenu.cz

icon button upHore...

Webdesign Daniel, Webdevelopment Martin Modl © 2011 - 2018.